Slovenčinu sa v auguste bude učiť asi 160 cudzincov z 30 krajín

22.07.2012 Bratislava

Bratislava 21. júla (TASR) - O tradičnú Letnú školu slovenského jazyka a kultúry – Studia Academica Slovaca prejavilo tento rok záujem asi 160 cudzincov z 30 krajín sveta.

Organizátori pripravili pre záujemcov bohatý prednáškový cyklus z jazyka, literatúry, histórie, ale aj pestrý sprievodný program zameraný na prezentáciu slovenskej kultúry a krajiny. V rámci jazykových seminárov a konverzačných cvičení majú frekventanti možnosť nadobudnúť znalosti slovenčiny pre začiatočníkov, mierne a stredne pokročilých a pokročilých. Súčasťou letnej školy je prehliadka Bratislavy a trojdňová vlastivedná exkurzia po Slovensku.

Okrem toho si účastníci môžu vybrať z ponuky tvorivých dielní, kde si formou spevu, ľudového tanca, divadla, tvorivého písania či iných umeleckých aktivít precvičia používanie slovenčiny v praxi. Získané vedomosti, zážitky z letnej školy i svoju vlastnú kultúru majú možnosť predstaviť na tradičnom interkultúrnom podujatí Sami sebe.

Studia Academica Slovaca (SAS) je najstaršou letnou univerzitou na Slovensku. Vznikla v roku 1965. Jej 48. ročník slávnostne otvoria 6. augusta o 16.00 h v aule UK a bude spojené s uvítacím večerom v priestoroch Filozofickej fakulty (FiF) na Gondovej ulici. Cudzinci sa slovenčinu budú učiť do 25. augusta. Podujatie tradične pripravuje Studia Academica Slovaca – centrum pre slovenčinu ako cudzí jazyk, ktoré je špecializovaným pracoviskom FiF UK.

Trojtýždňový kurz slovenčiny absolvuje asi stovka cudzincov aj v júli tohto roka. Organizuje ho Centrum ďalšieho vzdelávania UK. Medzi uchádzačmi sú cudzinci a krajania zo Srbska, Ruska, ale aj napríklad USA, Thajska či Vietnamu.

TASR informácie poskytla Eva Bachletová z FiF UK.
 

Vyberte región